VINKKEJÄ OLIIVIÖLJYN KÄYTTÖÖN

Kreetalaista ruokavaliota kehutaan terveellisyydestään, ja oleellinen osa tätä ruokavaliota on laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy. Maailman parhaat oliiviöljyt saadaan Kreetalta, joka on sekä ilmastoltaan, maaperältään että viljelykulttuuriltaan ihanteellinen oliivipuulle.

Ekstra-neitsytoliiviöljy soveltuu erinomaisesti ruuanlaittoon. Sitä voi käyttää sellaisenaan salaateissa ja marinadeissa ja se soveltuu hyvin myös paistoon – toisin kuin luullaan, neitsytoliiviöljy kestää 180 asteen lämpötilan. Paistamisen lisäksi oliiviöljyllä on mahdollista korvata voi leivonnaisissa. Kaksi desilitraa öljyä vastaa 300 grammaa voita. Vaihtamalla voin oliiviöljyksi, voit vähentää rasvan määrää jopa 25–35 %.

Ruuanlaiton lisäksi ekstra-neitsytoliiviöljy soveltuu hyvin ihon ja hiusten hoitoon. Kokeile sitä esimerkiksi kuvien käsien tai jalkojen hoitoon. Ihoystävällisen kuorinta-aineen saat sekoittamalla karkeaa suolaa oliiviöljyn joukkoon.

MARINOIDUT OLIIVIT ELIÉS ME SKORDO KE ARSIMÁRI

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl mustia oliiveja, joista kivet on poistettu
1 dl KNOSSOS-neitsytöljyä
1 tl merisuolaa
5 rkl hunajaa
2 laakerinlehteä
n. 1 l hiivaleipäjauhoja

1. Liota hiiva haaleaan veteen. Jos käytössäsi on hapanleivän juurta, lisää taikinaan ensin 1 dl hapanjuurta ja anna juuren herätä vedessä. Lisää sitten vain 25 g hiivaa.
2. Sekoita joukkoon oliiviöljy, merisuola ja pilkotut oliivit sekä hunaja. Alusta jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
3. Leivo taikina sämpylöiksi ja aseta sämpylät uunipellille vieri viereen. aseta päälle laakerinlehdet ja anna leivän kohota kaksinkertaiseksi. Paista 250-300 asteisessa uunissa rapeaksi.
(Maarit Cederberg: Vuodenvaihteen juhliin jännittävät oliiviherkut. Koti ja keittiö 1/99)

OLIIVILEIPÄ PSOMÍ ME ELIÉS

400 g tummia, suolattuja kalamon-oliiveja
1 dl KNOSSOS-neitsytöljyä
1 sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä
rosmariinin oksia

1. Maistele oliivien suolaisuus, huuhtele tarvittaessa liika suola pois.
2. Valuta oliiveille öljyä ja sitruunamehua. Murskaa joukkoon valkosipuli ja rosmariini.
3. Anna oliivien maustua ainakin yön yli, mieluiten pari viikkoa.
(Maarit Cederberg: Vuodenvaihteen juhliin jännittävät oliiviherkut. Koti ja keittiö 1/99)

PYHÄN FANURIOKSEN KAKKU FANOURÓPITA

Resepti saatu Eleni Papadakilta Hersonissosista v. 1990. Leivottu oliiviöljyyn, ei sisällä eläinkunnan tuotteita ja säilyy kauan!
1 dl KNOSSOS-neitsytöljyä
2 dl sokeria
1 dl appelsiinimehua
1/2 dl rakia tai konjakkia
1 dl rouhittua saksanpähkinää
1 dl omenahilloa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl rusinoita
4 dl vehnäjauhoja
Pinnalle: tomusokeria

1. Vatkaa sokeri ja öljy vaahdoksi, lisää saksanpähkinärouhe.
2. Lisää sekoittaen mehu, raki, hillo ja mausteet sekä jauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi rusinat.
3. Paista pienessä voidellussa kakkuvuoassa noin 170 C noin 40 minuuttia.
4. Kumoa jäähtynyt kakku ja sirottele pölysokerilla.

KREETALAISET FRITEERATUT PERUNAT PATÁTES TIGANITÉS

2 perunaa/henki
KNOSSOS-oliiviöljyä friteeraamiseen
vahvanmakuista keltaista juustoa raastettuna
suolaa
KNOSSOS-oreganoa pinnalle

Kuori ja viipaloi perunat. Kuumenna teräspannulla tai -kattilassa oliiviöljy lähes savuamispisteeseen. Kokeile lämpötila: laita yksi perunaviipale oliiviöljyyn. Lämpötila on sopiva, kun sen ympärille muodostuu heti tirisevä helmivyöhyke, jossa perunan solunesteet ja kuuma öljy kohtaavat. Jos helmivanaa ei muodostu, kuumenna vielä ja tee koe uudelleen. Lisää perunoita pari kerrosta öljyyn, mutta ei enempää, jottei lämpötila laske liikaa ja jotta paloilla on väljästi tilaa kypsyä. Käännä vasta kun perunat ovat alapuoleltaan ruskettuneet hyvin. Jos käännät tai sekoitat niitä koko ajan ne hajoavat. Paista myös toiselta puolelta. Siirrä haarukalla hyvin kypsyneet kullankeltaiset viipaleet jo sivuun tarjoilulautaselle ja laita niiden tilalle pannulle raakoja paloja kypsymään. Haarukka on tässä mainio apuväline, parempi kuin lasta.

Ripottele suolaa kypsille siivuilla ja kun niitä on kerros astiassa, ripottele niiden päälle myös oreganoa hieromalla sitä hiukan kämmenien välissä. Ripottele vielä kuumien palojen päälle myös juustoraastetta, niin että lopuksi perunakerrosten välissä on aina juustoraastekerros. Lopuksi pinnalle vielä juustoraastetta ja oreganoa!

Teräskattilassa tai valurautapannulla lämpötila nousee parhaiten haluttuun kuumuuteen, teflon-pannulla tai alumiinikattilassa nämä eivät onnistu, eivät myöskään emalipannulla.