Etusivu Memmas Knossos Yhteydenotto Kreetalainen ruokavalio - herkutellen terveenä Kreetalaisia reseptejä Oliiviöljyn käyttö Neitsytöljy ja muut oliiviöljyt Memmas Knossos EtusivuMemmas KnossosYhteydenottoKreetalainen ruokavalio - herkutellen terveenäUusia vinkkejä oliiviöljyn käyttöönKreetalaisia reseptejäOliiviöljyn käyttöNeitsytöljy ja muut oliiviöljytMemmas Knossos Kreetalainen ruokavalio - herkutellen terveenä Uusia vinkkejä oliiviöljyn käyttöön Kreetalaisia reseptejä Etusivu Oliiviöljyn käyttö Neitsytöljy ja muut oliiviöljyt Yhteydenotto Kreetalainen ruokavalio - herkutellen terveenä Kreetalaisia reseptejä Etusivu Oliiviöljyn käyttö Neitsytöljy ja muut oliiviöljyt
Kreetalla asuva ystävätär kirjoittaa: Kreetan Hersonissosissa 20.10.1998

Tällä viikolla olen kiertänyt suomalaisen toimittajarempan matkassa Kreetaa. Matkan teemana on oliiviöljy. Haastattelimme lähes jokaista vastaan tullutta kreetalaista ja kysyimme heiltä mihin kaikkeen he ovat keksineet oliiviöljyään käyttää. Sehän on saaren vihreää kultaa, jota he lempeästi kutsuvat neitseelliseksi pullon hengeksi. Hänen, siis neitsyen, päätehtävänä on huolehtia kreetalaisten ja miksei myös ulkomaalaisten (miesten) sydämistä. Kreetalaisethan nyt ovat maailman sivu aina kerskuneet, miten heidän öljynsä on Kreikan / Euroopan / maailman parasta. Pari viikkoa sitten nämä puheet saivat taas uutta tuulta kun Espanjan maatalousministeri ojensi kreetalaisille ihan virallisen paperin asiasta.

Se näytettiin meille tilaisuudesta napsittujen kuvien kera ja hieno diplomi se oli, näimme englanninkielisen ja saksankielisen ja ranskankielisen version. Nyt siis kaikki tietävät, että maailman paras oliiviöljy, se erittäin hieno neitseellinen, kylmäpuristettu, tulee gastronomien ja muiden asiantuntijoiden mielestä Kreetalta. Saarelaisten öljystä yli 90 % on korkeimman laatuluokituksen saavaa erittäin hienoa neitsytöljyä, sitä kalleinta ja parasta mahdollista.

Ja kuulkaapa mihin kaikkeen he tätä juoksevaa kultaansa suosittelevat:

Ensinnäkin, se sopii hienosti kylpyveden pehmentäjäksi ja käy ryppyvoiteeksi niin käsiin, kasvoihin kuin kaulaankin joko sellaisenaan tai sitruunalla terästettynä. Sillä hoidetaan paiseet ja paukamat ja hyttysen pistot, se pehmentää jalkapohjan kovettumat, siinä liotetaan huonokuntoisia kynsiä 10 minuuttia kerrallaan, sillä voidellaan punoittava (vauvan) pylly, se hoitaa haavat ja hiertymät, naarmut ja nivuset, käy aurinkovoiteena (kreetalaiselle) iholle ja suomalaisellekin, mutta täällä
vain näissä lokakuisissa helteissä, sillä annetaan öljyhoito hiuksille ja sitä hierotaan kaljuuntuvaan päänahkaan, se sopii kaikenlaiseksi hierontaöljyksi. Kuorintaan oliiviöljyä ja merihiekkaa tai merisuolaa, ryppyvoiteeksi sitruunamehun sekoitettuna. Toimii laksatiivina nautittuna sitruunamehun kera aamulla tyhjään vatsaan ja kurlausaineena saa ikenet kuntoon! Uskalsivat suositella sitä jopa saunanjälkeiseksi mielenkohotukseksi ja kokorasvaksi ohuelti lämpimälle iholle siveltynä. Estää kuulemma sisäisesti etukäteen nautittuna jopa krapulaa! (Nyt ymmärrän paremmin sen 70 g/pv/henki-kulutuksen määrän..)

Niinpä minä näin jo mieleni silmin suomikansa saunapolullaan hangen läpi kahlaavan saunaan ei enää pullo Koffia kylpytakin taskussa vaan oliiviöljypullo. Niin on väki tervehtynyt kertaheitolla, että sekä Kelassa että Kansanterveyslaitoksella pelätään työttömyyttä, uhataan joukkoirtisanomisilla ja keksitään ruveta tutkimaan tervehtymistä sairastavuuden sijaan.

Kuluuhan sitä pullo saunaillassa hyvinkin, pari desiä kulautetaan sisäiseen siisteyteen ja loput lurautellaan kylpyvesiin ja jos jää pohjalle muutama tippa, hoidetaan sillä känsät ja kovettumat. Loppuvat alkoholiongelmat, katoavat sydäntaudit, diabetekset, allergiat ja syövät kertaheitolla, eikä enää liukkaalla saunapolulla luitakaan katkota, kun osteoporoosikin saadaan oliiviöljyllä aisoihin. Mutta ei siellä saunassa pidä kuitenkaan tolkuttomasti öljyllä lutrata varsinkaan jos on avotulta lähellä, saattaa muuten saunasta tulla isompi uhrisavu.

MEMMAS KNOSSOS Oliiviöljy

Nahka putsataan tietenkin oliiviöljysaippualla, joka hoitaa hyvin arkaakin ihoa, sillä pestään hilseiset päänahat ja pikkulasten hiukset, arat (varpaan)välit ja hikiset kainalot. Se sopii villavaatteiden, silkkipuseron ja hienopyykin käsin pesuun jättäen pyykin pehmeäksi, sillä pestään vastasyntyneiden vaatteet ja lattiamatot.

Ja tietenkin saunapolulle hankeen voi tuikata muutaman oliiviöljytuikun, palaa kauan ja kauniisti. Kun sitten on aika rakentaa uusi sauna palaneen tilalle, tarvitaan siinäkin oliiviöljyä, sitä parempaa lahonsuoja-ainetta kun ei kuulemma ole! Ja estää kosteutta imeytymästä puuhun eikä tule tupajumit. Jos kuitenkin on vesitahroja jo puupintaan/parkettiin saatu, ei hätää, tilkka oliiviöljyä kangastilkkuun ja sillä hankaamaan! Ja jos lattia ja saranat uutuuttaan narisevat, voi nekin käsitellä oliiviöljyllä. Jos on lukko ruostunut, tippa oliiviöljyä tekee ihmeitä! Kaikki saunanteossa tarvittavat metalliset työkalut on tietenkin ruostesuojattava ja mikäs olisi parempi ruosteenesto kuin oliiviöljy.

Meidän ukko ruostesuojaa kasvimaan kuokatkin öljyllä. Puhumattakaan, että hoitaa sillä koiran sisäisesti, muuta ei sitten tarvitakaan. Koira saa aina aamuisin edellisen päivän friteerausöljyjen loput leipään imeytettynä ja valkosipulilla siroteltuna. Kiiltää koiran karvat, eivät takkua, mutta otus lemuaa valkosipulille. Eikä vaivaa tässäkään ilmastossa suolistoloiset, siitä pitää valkosipuli huolen!

Silloin kun tekee mieli öljymaalilla seinää maalaamaan, on syytä suojata kädet oliiviöljyllä, lähtee maali hyvin pois. Ja lähtevät ne maalitahrat käsistä myöhemminkin kun vain niitä öljyllä hieroo. Eikä kuivaa eikä halkeile nahka eikä haise maalinpoistoaineille. Ja kun maalipurkkiin jää pohjalle maalia, joka kuitenkin pian kuivuisi, voi sen estää kaatamalla maalin pinnalle kerroksen oliiviöljyä. Pensselitkin saa sillä puhtaaksi joutuisasti.

Antioksidanttisena oliiviöljy kelpaa myös säilöntäaineeksi, sen alle täällä piilotetaan suolakalaa, suolalihaa, savustettua lihaa, juustoa, yrttejä, villejä ja kesyjä vihanneksia kypsennettynä, sitä kaadetaan avattuun, jääkaappiin takaisin tungettavaan säilykepurkkiin ilmatiiviiksi kerrokseksi, se sinetöi kellariin vietävät säilykepurkit. Ja kasvimaan pahviset nimilaput saa sääsuojatuksi marinoimalla ne oliiviöljyssä.

Ja totta kai oliiviöljyä voi käyttää ruoanlaitossakin, se sopii vaikka munkkien ja lättyjen paistamiseen, pullan ja kakun tekoon puhumattakaan vaativammista tehtävistä.

Ja jotta käyttö olisi täydellistä, kuuluu oliiviöljy kaikkiin tärkeisiin hetkiin ihmiselon aikana, se on mukana seremonioissa ristiäisistä viimeiseen voiteluun, se palaa kirkon ja kodin ikonostaasissa ikuisena tulena. Valon symbolina se on myös sivistyksen ja kulttuurin vertauskuva. Eikä vähiten, oliivipuun tuore oksa kyyhkysen nokassa on rauhan symboli.

Loput ideat kerron, kun marraskuussa tulen!

Tapaamisiin!


Makua Foods Oy
- Kivipyykintie 10, 01260 Vantaa FINLAND, Puh: 09 - 43 19 00 60, E-mail: info@makuafoods.fi