Ainesosat
✔2 dl saksanpähkinää tai mantelia (ei välttämätön)
✔1 kokonainen valkosipuli puhdistettuna
✔2 dl keitettyä perunaa (tai kuivaksi puristettua kostutettua valkoisen leivän sydäntä 1 dl)
✔3 rkl lämmintä vettä, suolaa ja hyppysellinen sokeria
✔1,5 dl punaviinietikkaa
✔3 dl Memmas Knossos Extra-neitsytoliiviöljyä
Valmistusohjeet
- Murksaa pähkinät ja manteli yhdessä valkosipulin kanssa tehosekoittimessa tahnaksi
- Lisää peruna ja leivänsisus ja sekoita taas kunnes ainekset ovat hinoa muusia
- Lisää noin 3 rkl lämmintä vettä, suola ja sokeri
- Lisää voimakkaasti sekoittaen vuorotellen ohuena nauhana viinietikkaa ja oliiviöljyä
- Jos kastike on liian paksua, lisää vielä viinietikkaa ja öljyä ruokalusikallinen kerrallaan
Kastikkeen tulisi olla paksuhkoa, helposti levittyvää kiiltävää massaa. Skordeliá sopii erityisen hyvin paistetun ja grillatun kalan seuraan ja esim. friteerattujen kesäkurpitsaviipaleiden dipiksi tai paistettujen vihreiden tomaattien seuraan.
(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain.)