fbpx

Ranskalainen coq au vin eli viinikukko on myös yksi suurista Välimeren alueella yhteisistä ohjeista. Kreetalla saat vielä ihan aitoa kanaa, ei broileria. Kanat painavat usein kolmisen kiloa, kukot hieman enemmän. Tälläisen kanan tai kukon maku on ihan muuta kuin pikapikaa kasvaneen broilerin. Kukon ja kanan lihatiskillä erottaa väristä: kukon rasva on keltaista. Viinikukko valmistetaan näin:

Ainesosat

n. kilo kanaa/kukkoa paloina + vähän jauhoja
300-350g pieniä sipuleita puhdistettuina
(n. 200g herkkusieniä tai muita sieniä joko tuoreena tai purkista)
2-3 ylikypsää tomaattia karkeina lohkoina
1 lasi romeikoa tai valkoviiniä
1dl rakia tai konjakkia (tai koskenkorvaa!) tai 2 lasia lisää viiniä
1dl Memmas Knosso oliiviöljyä
laakerinlehti
valkosipulia
suolaa ja pippuria

Valmistusohjeet

  1. Kuullota sipuleita noin kymmenen minuuttia padan pohjalla kuumassa öljyssä ja nosta pois
  2. Jauhota kananpalat ja ruskista ne samassa padanpohjan öljyssä
  3. Kun ne ovat ruskistuneet hyvin, kaada päälle raki tai konjakki ja sytytä! Viina palaa ja sammuu hetken kuluttua.
  4. Lisää pataan viini sekä loput ainekset, myös sipuli, sekä vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri uivat mutta eivät kellu.
  5. Anna hautua kannen alla runsaan tunnin verran. Liha on kypsää kun haarukka solahtaa sen läpi.
  6. Tarjoile lisänä riisiä tai pieniä makaroneja.

(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain.)

Jaa tämä resepti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Katso myös