fbpx

IHANA RAPEAN MAKEA PIIRAS

Ainesosat

✔ 1 litra maitoa
✔ 1 ½ dl mannaryynejä
✔ 2 tl vannilliinisokeria tai yksivaniljatanko
✔ 1 dl sokeria
✔ noin 125 g voita sulattetuna ja jäähdytettynä
✔ tomusokeria
✔ jauhettua kanelia
✔ 2 munaa ja yksi keltuainen
✔ (sitruunan raastettu kuori)
✔ paketti Kanakin filoa rauhallisesti sulattettuna

Tarvitset:

✔ pensseli
✔ noin 30 cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka
✔ sakset

Valmistusohjeet:

Täyte:

  1. Kuumenna maito, vaniljatanko ja sokeri
  2. Poista sitten vaniljatanko ja halkaise se.
  3. Kaavi sisäosan pienet siemenet tarkkaan kuuman maidon joukkoon.
  4. Lisää ryynit ohuena nauhana ja hämmennä hyvin.
  5. Jatka sekoittamista ja anna puuron kypsyä rauhallisesti ainakin 15 minuuttia.
  6. Siirrä puuro syrjään jäähtymään ja sekoita siihen sitruunan raastettu kuori.
  7. Jos käytät vaniljatankoa, ota se pois puurosta, halkaise ja riivi siemenet puuroon.
  8. Kun puuro on jäähtynyt, sekoita joukkoon munat ja ja vanilliinisokeri sekä loraus sulaa voita, noin 2 rkl.

 

Piirakat:

  1. Voitele vuoka sivellen ohuella kerroksella voisulaa.
  2. Avaa filopaketti ja ota levykäärö pois muovistaan.
  3. Avaa käärö ja leikkaa koko pino saksilla kahtia.
  4. Nosta molemmat pinot päällekäin.
  5. Ota yksi levy, asettele se vuokaan niin, että se peittää noin 70 % pohjasta, loput valuvat yli reunojen.
  6. Voitele levy. Uusi levy limittäin edellisen päällle niin, että taas noin 70 % pohjasta peittyy. Voitelu.
  7. Nyt kun pohja on peitossa, voit aloittaa levyjen latomisen: yksi kerrallaan niin että se mahdollisimman hyvin peittää koko pohjan, sitten voitelu, ja uusi levy edellisen päälle lomittain. Jatka kunnes olet voidellut puolet pohja levyistä.
  8. Kaada täyte vuokaan, levitä se tasaiseksi ja käännä nyt ensimmäinen kerros reunan yli menneitä filon kulmia täytteen päälle. Voitele ja käännä uusi kerros. Jatka kunnes kaikki reunat ovat käännetty ja voideltu.
  9. Levitä nyt loput kahtia leikatuista filo levyistä täytteen päälle voidellen aina jokaisen kerroksen.
  10. Leikkaa saksilla ylimääräiset filo reunat pois ja leikkaa myös päällimmäisiin kerroksiin (kolmekin riittää) annospalojen irottamista helpottavat urat.
  11. Varo ettei löllyvä puuro pursu filolevyjen väliin. Veitsellä viiltojen tekeminen on hyvin hankalaa, saksilla homma käy iloisen helposti.
  12. Paista koko komeutta uunin keskitasolla noin 180°C  ensin noin vartin verran.
  13. Laske sitten lämpöä noin 150 °C  ja paista  vielä noin 40 minuuttia.
  14. Sammuta uuni ja ota vuoka pois uunista, ripottele sen pinnalle 2 rkl tomusokeria ja kanelia ja laita vielä uuniin rapeutumaan noi  kymmeneksi minuutiksi. Nyt voit tarjoilla herkun!

(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain. Kuva on kuvituskuva)

Jaa tämä resepti

Katso myös