Ainesosat
Uunivuoan halkaisija noin 25 cm
Kuori:
✔12 filolevyä (1/2 pkt)
✔1/2dl Memmas Knossos oliiviöljyä
Täyte:
✔450g kesäkurpitsoita
✔450g perunoita
✔noin 450g valkoisia tuorejuustoja, esim. 350g koskenlaskijaa ja 100g sinihomemuruja
✔1 valkosipulin kynsi
✔piparminttua tuoreena tai kuivattuna
✔suolaa, pippuria
✔Memmas Knossos neitsytoliiviöljyä
✔2dl ruokakermaa
✔2 munaa
✔3/4-1dl jauhoja
Valmistusohjeet
- Siivuta kesäkurpitsat noin 1/2cm paksuisiksi siivuiksi
- Siivuta perunat hieman ohuemmiksi
- Sekoita jauhodesin joukkoon suola, pippuri ja muut kuivat mausteet suuressa vadissa
- Lisää siivutetut kesäkurpiutsat ja perunat
- Kääntele niin että ainekset jauhottuvat kevyesti
- Voitele 25cm vuoka sivellen ohuella kerroksella Memmas Knossos oliiviöljyä
- Avaa filopaketti ja ota levykäärö ulos muovistaan, leikkaa koko pino saksilla kahtia ja nosta pinot päällekkäin
- Ota yksi levy ja asettele se vuokaan niin että se peittää noin 70% pohjasta, loput valuvat yli reunojen
- Voitele levy, mutta älä liikaa, jottei rasvaa tule liikaa
- Uusi levy limittäin edellisen päälle niin, että taas noin 70% pohjasta peittyy
- Kun pohja on peitossa, voit aloittaa levyjen latomisen: yksi kerrallaan niin, että se mahdollisimman hyvin peittää koko pohjan, sitten voitelu ja uusi levy edellisen päälle lomittain, ja jatka kunnes olet voidellut puolet levyistä.
- Levitä sitten jauhotetut viipaleet vuokaan ohuina kerroksina. Kerrosten väliin voit ripotella piparmintun ja juuston.
- Loput juustonmurut ripotellaan pinnalle oliiviöljyn ja munakerman kera
- Käännä sitten ensimäinen kerros reunan yli menneitä filon kulmia täytteen päälle
- Voitele ja käännä uusi kerros kunnes kaikki reunat on käännetty ja voideltu
- Levitä sitten loput kahtia leikatuista filolevyistä täytteen päälle voidellen aina jokainen kerros.
- Leikkaa saksilla ylimääräiset filoreunat pois tai petaa ne reunoille ja leikkaa saksilla päällimmäisiin kerroksiin annospalojen irroittamista helpottavat urat
- Sivele pinnalle ohut kerros oliiviöljyä, jotta saat kauniin paistopinnan
- Paista noin 1,5-2 h noin 180-asteessa
- Anna jäähtyä ja kiinteytyä 10-15min ennen tarjoilua!
(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain.)