Ainesosat
✔250 g jauhelihaa
✔raastettu sipuli
✔2-3 rkl persiljasilppua
✔1 tl kuivaa minttua
✔0,5 dl riisiä
✔1 muna, erota keltuainen valkuaisesta
✔n. 0,75 dl korppujauhoja
✔0,5 dl vehnäjauhoja
✔1 l vettä (kasvisliemikuutio)
✔suolaa, valkopippuria
✔0,25 dl Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyä
✔n. 1 dl raastettua tomaattia
✔0,5 dl tomaattimurskaa purkista + 0,5 dl vettä tai 0,5 rkl tomaattipyreetä + 0,5 dl vettä
✔ 0,25 dl sirtruunamehua
Valmistusohjeet
- Valmista lihapullataikina jauhelihasta, sipulista, mintusta, persiljasta, suolasta ja valkopippurista
- Lisää puolet riisin määrästä (0,25 dl). puolet valkuaisesta ja korppujauhot
- Pyöräytä lihapullat kreikkalaisittain pitkulaisiksi ja kieräytä ne vehnäjauhoissa
- Keitä kattilassa litra vettä, lisää siihen halutessasi liemikuutio, tomaatti (murska tai -pyree) ja öljy. Kun kiehuu, sammuta levy.
- Laske lihapullat keittoon varovasti kauhalla.
- Lisää loput riisistä ja keitä keskilämmöllä noin 40 minuuttia. Jos keität liian voimakkaasti, lihapullat hajoavat
- Suurusta halutessasi seuraavasti:
- Vispaa kulhossa valkuaisen loppu ja munankeltuainen hyvin rikki
- Kaada niiden joukkoon ohuena nauhana sitruunamehu koko ajan vispaten
- Ota kauhaan kuumaa keittolientä ja valuta se ohuena norona munasitruunaseokseen koko ajan vispaten
- Jatka liemen lisäämistä, kunnes munasitruunaseoksen lämpötila on noussut lähes yhtä kuumaksi kuin kattilass aolevan keiton.
- Kaada nyt kulhon sisältö takaisin kattilaan edelleen nauhana varovasti sekoittaen.
- Älä anna kiehua, silloin muna varmasti juoksettuu.
Mikäli lämmität keittoa uudelleen seuraavana päivänä, tee se varoen keittämistä.
(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain.)