fbpx
mätitahna

Tähän tahnaan tarvit aivan oikeaoppisesti turskanmätiä, jota saa oikeanlaisesti suolattuna vain Välimeren ortodoksisilta rannoilta. Taramapasta säilyy kuukausia jääkaapissa omassa suolassaan lasipurkissa, jonka pinnalla on sentin kerros oliiviöljyä ja jonka kansi on tiukasti kiinni. Tähän reseptiin kelpaa myös tuore kalanmäti, jolloin siis lisätään suolaa.

Ainesosat

✔ 50-70g taramapastaa/mätiä tai tuoretta mätiä
✔ n. 2 dl Memmas Knossos oliiviöljyä
✔ 1 sipuli hienoksi hakattuna tai raastettuna
✔ 1-2 keitettyä perunaa
✔ leivänsydän n. 0,5kg vaaleasta vehnäleivästä
✔ Vettä tai 2 dl viiniä
✔ 2 rkl jogurttia

Valmistusohjeet

  1. Kylvetä taramakimpaletta vedessä, jotta liika suola irtoaa
  2. Ota sitten esiin vati ja puuhaarukka sekä vispilä tai yleiskone tai tehosekoitin
  3. Murskaa ensin tarama kulhon pohjalle, lisää siihen sipuli voimakkaasti sekoittaen, sitten pieninä erinä pilkottua perunaa ja leivänsydäntä, joka on liotettu vedessä/viinissä ja puristettu kuivaksi
  4. Notkeuta tahna oliiviöljyllä ja sitruunamehulla kaatamalla niitä vuorotellen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  5. Kun maku alkaa olla nautittava, lisää ruokalusikallinen tai pari paksua jogurttia ja niin on herkku valmis!

(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain. Kuva on kuvituskuva)

Jaa tämä resepti

Katso myös