fbpx

Memmas Knossos suoriutui Kuluttaja-lehden testissä erinomaisesti!

Kuluttaja-lehden testissä testattiin 11 ekstra-neitsytoliiviöljyä, joita myydään ruokakaupoissa. Öljyjen litrahinnat vaihtelevat noin 7 ja 19 euron välillä. (Kirjoittaja: Terhi Hautamäki Testi: Teemu Sysioja Kuvat: Laura Oja)

Bulkkia vai hienostuneita aromeja? Oliiviöljyn maukkaus ja terveellisyys kiinnostavat, mutta harva tietää, mitä eroa kaupan pullorivistössä seisovilla tuotteilla todellisuudessa on.

Ekstraneitsytöljy on parasta laatuluokkaa, mutta nimikkeen alle mahtuu monenlaisia tuotteita. Makuun vaikuttavat oliivien laatu ja kasvupaikka, oliivipuun ikä ja sääolot, öljyn valmistusmenetelmät, sekä varastointi ja säilytys.

Kaikista näistä on mahdotonta päästä selville pulloja tutkimalla. Usein oliiviöljyt ovat sekoituksia, jolloin alkuperästä on vielä niukemmin tietoa.

Tutkimme ruokakaupan hyllyiltä tuttujen ekstraneitsytoliiviöljyjen erot. Ja huolella tutkimmekin: EU-komission oliiviöljyasetus määrittelee kemiallisen koostumuksen ja laatuluokat äärimmäisen tarkasti. Testi tehtiin asetuksen mukaisesti.

Tulos: hifistely ei kannata. Ammattimaistajille kelpasivat mainiosti myös tutut perusmerkit ja jopa öljysekoitukset, joissa öljyt ja oliivit ovat peräisin eri tuotantoalueilta ja jopa eri maista.

Tällainen sekoitus on esimerkiksi keskihintainen Borges, joka nousi testin voittajaksi, sekä Bertolli, joka tuli kolmanneksi. Borges sisältää myös EU:n ulkopuolelta tulleita öljyjä. Testin kakkonen, Memmas Knossos, on kokonaan kreetalaista alkuperää.

Tarkkaan säännelty elintarvike

Välimeren maiden ruokavaliossa oliiviöljy on yksi arkisimmista perustuotteista. Se kuuluu kuitenkin maailman säännellyimpiin elintarvikkeisiin.

Oliiviöljyt tutkitaan sekä laboratorioissa että ammattimaistajien suulla. Hyvän oliiviöljyn tunnistaa hedelmäisestä ja raikkaasta mausta. Lievä kitkeryyskään ei ole paha asia: kitkeryys tulee terveellisistä antioksidanteista. Maku ei saa kuitenkaan olla pistävä, eikä öljy saa tuoksua tai maistua metalliselta, etikkaiselta tai palaneelta.

Kuluttajan makutestissä ei löytynyt yhtään huipputuotetta, mutta useimmat testin tuotteet maistuvat hyvältä. Kallein on Stockmannin Delicatess -öljy, 19 euroa litra. Hinta ei tunnu kielellä, sillä testin halvin, alle 7 euron litrahintainen Pirkka, on aivan yhtä hyvän makuista.

Kulinaristeille oliiviöljyillä on kuitenkin omat luonteensa ja vivahteensa, aivan kuten viineillä viiniharrastajille. Hyvän ruuan ystävät valitsevat tietynlaisen oliiviöljyn tiettyjen ruokalajien mukaan. Ekstraneitsytöljyt tunnetaan aromeistaan, jotka ovat parhaimmillaan, kun öljyä lorautetaan suoraan pullosta valmiin annoksen, esimerkiksi salaatin päälle.

Suomalaisista kaupoista löytyy niukasti tietoa oliiviöljyjen vivahteista, mutta kuvailuja voi etsiä valmistajien netti-sivuilta. Esimerkiksi Memmas Knossos -oliiviöljyn maahantuoja kuvailee öljyä tarkasti:voimakas vihreä väri kertoo oliiveissa puristushetkellä olevasta runsaasta lehtivihreästä, maku on aromikas, hedelmäinen ja ruohoon vivahtava, ei kitkerä.

Zeta maistui eltaantuneelta

Tasaisesti maistuneesta testijoukosta erottui yksi poikkeus. Zeta-öljy maistui testissä eltaantuneelta. Tämä makuvirhe pudotti tuotteen makupisteet minimiin. Maistelijat luokittelivat sen neitsytoliiviöljyksi ekstraneitsyen sijaan, mikä tarkoittaa, että tuote vaikuttaa olevan lu-paustaan alempaa laatuluokkaa.

Tulos yllätti, koska Zeta on melko kallis öljy. Eltaantuneen maun syy ei selvinnyt testissä. Testissä saattoi toki osua kohdalle huono tuotantoerä tai pilaantunut tuote.

Zetaa myydään kirkkaassa lasipullossa tumman sijaan. On mahdollista, että makuvirhe on syntynyt valoisassa kaupassa, sillä valo pilaa oliiviöljyä.

Öljypullon iästä Zetan makuvirheessä ei ollut kyse, sillä parasta ennen –päiväykseen oli vielä pitkä aika. Oliiviöljyt säilyvät kauan, mutta eivät parane vanhetessaan, kuten monet viinit. Päiväys on yleensä 1,5–2 vuoden päässä pullotuksesta.

Täytyy myös muistaa, että öljyjä saatetaan säilyttää varastossa pitkään jo ennen pullotusta. Laatuöljyn pakka-uksesta voikin löytää merkinnän myös sadonkorjuuajasta. Testiöljyjen pulloista ei sadonkorjuuaikaa löytynyt. Borges ja Stockmann Delicatess kertoivat ainoina valmistuspäivän.

Ekstraneitsyt ei ollutkaan ekstraa

Ekstraneitsyt- ja neitsytöljyt valmistetaan erottamalla öljy oliiveista mekaanisesti. Niitä alempien luokkien öljyissä on käytetty kemiallisin menetelmin jalostettuja öljyjä. Tällaisia öljyjä käytetään etenkin paistoöljyinä, ja ne tunnistaa nimistä “olive oil”, “pure olive oil”, “light olive oil” tai “extra light olive oil”. Light eli kevyt, ei oliiviöljypullossa viittaa kaloreihin vaan mietoon makuun.

Sen sijaan ekstraneitsyt pitää valmistaa hellävaraisesti, parhaimmillaan vain 27 asteen lämpötilassa.

Ekstraneitsytöljy ja luokkaa alempi neitsytöljy eivät kuitenkaan ole täysin eri tuotteita, vaan kyse on laadun aste-eroista. Eroja arvioidaan paitsi ammattimaistajien suulla, myös erilaisilla laboratoriotesteillä. Tärkein laatuluokan kriteeri on vapaiden rasvahappojen määrä, joka on ekstraneitsyessä pienin. Vapaiden rasvahappojen pieni määrä viittaa tuotantoprosessin nopeuteen ja hellävaraisuuteen sekä oliivien oikeaan käsittelyyn.

Yhden tuotteen, kreikkalaisen Gaean, laboratoriomittaukset antoivat testissä viitteitä siitä, että öljy oli valmistettu liian korkeassa lämpötilassa. Gaea ei täyttänyt ekstraneitsyen määritelmää. Niin kutsuttujen erytrodioli- ja uvaoli-yhdisteiden pitoisuudeksi mitattiin laboratoriossa 4,8 prosenttia kun niitä saisi olla enintään 4,5 prosenttia.

Maistelussa Gaea kuitenkin luokiteltiin ekstraneitsyeksi. Mittaustulos pudotti silti laatuarvosanan kakkoseen.

Raaka-aineiden ja tuotantomenetelmien laatua selvitettiin monella muullakin asetuksen mukaisella mittauksella. Testivoittaja-Borgesin oliivit ja tuotantomenetelmät ovat laadukkaimpia, kun taas testijumbo Zeta osoittautui laadultaan keskinkertaiseksi.

Väärennöksiä liikkeellä

Oliiviöljyt ovat maailman väärennetyimpiä elintarvikkeita. Valtavat myyntimäärät tekevät huijauksista rahakasta bisnestä esimerkiksi Italian mafiajärjestöille. Näin etenkin, jos bulkkitavaraa onnistutaan kauppaamaan luksusöljynä.

Talouslehti Forbes kertoi viime vuoden helmikuussa, että arviolta jopa 80 prosenttia italialaisesta oliiviöljystä on tavalla tai toisella muuta kuin väitetään. Vaikka arvio voi lehden mukaan olla liioiteltu, väärennöksiä on varmuudella liikenteessä.

Tavallisin tapaus on kaupata esimerkiksi turkkilaista öljyä italialaisena tai vähemmän laadukasta öljyä laadukkaana ekstraneitsytoliiviöljynä. Viime vuonna Lidl sekä Bertollia, Sassoa ja Carapellia valmistava Deoleo tuomittiin sakkoihin neitsytöljyn myymisestä ekstraneitsyenä.

Kovemman luokan huijauksissa oliiviöljyä on jatkettu esimerkiksi auringonkukkaöljyllä.
Vaikka oliiviöljysekoitukset pärjäsivät tässä testissä, sekoituksissa on aina se riski, että kelvollisen öljyn sekaan on lorautettu heikompilaatuista tavaraa. Kannattaa muistaa, että pullossa ilmoitettu valmistusmaa tarkoittaa usein vain maata, jossa öljy on pullotettu. Alkuperämerkintä kertoo, että oliivit ja valmiit öljytkin on voitu tuoda muualta.

Parhaimmillaan pullosta selviää sadonkorjuuaikojen lisäksi oliivien lajikkeet, tuotantoalue ja tuottajan nimi.

Väärennöksiä paljastetaan laboratorio- ja makutestein. Esimerkiksi veren kolesterolia alentavien sterolien koostumus on kullakin kasviöljyllä omanlaisensa. Jos tuotteesta löytyy oliiviöljylle epätyypillisiä yhdisteitä, se vihjaa, että seassa on jotain muutakin kuin mitä etiketti lupaa.Kuluttajantestissä mitään näin huolestuttavaa ei löytynyt.

Piiruntarkka makutesti

Oliiviöljyjen maisteluraatiin ei pääse kuka tahansa, vaan tehtävään valitaan oliiviöljyihin erikoistuneet, koulutetut ammattilaiset. Aistinvaraisilla arvioilla on oliiviöljytestauksessa huomattava painoarvo.

Maisteltaville ominaisuuksille ja tulosten laskennalle on tarkat ohjeet. Ne on kuvattu tarkasti EU:n oliiviöljyasetuksen liitteessä. Kuluttajan testi tehtiin asetuksen mukaisesti.

Asiantuntijoiden sanasto tuo mieleen viininmaistelun. Makumaailmaa kuvataan esimerkiksi tällaisilla termeillä: kypsän he-delmäinen, metallinen, karkea, saippuainen, paistunut, lattea ja sulkeutunut. Oliiviöljyssä voi maistua heinä, manteli tai omena.

Kurkun maku öljyyn syntyy, kun sitä säilytetään liian kauan ilmatiiviissä peltiastioissa ja alkaa muodostua yhdistettä nimeltä 2,6-nonadienaali. Maan maku taas tulee siitä, kun oliiviöljyyn joutuu maahan pudonneita, pesemättömiä oliiveja.

Testaustilanteessa maistelulasit pitää merkitä hajuttomalla kynällä, ja maistelijoiden pitää pestä kätensä hajuttomalla saippualla. Maistamislasien mitat on määritelty, ja öljynäytteiden on oltava 26–30-asteisia eli hieman yli huoneenlämpöisiä.

Oliiviöljyjen väri vaihtelee vaalean keltaisesta sakean vihreään. Jotta värimieltymykset eivät vaikuttaisi arvioon, testattavat öljyt kaadetaan tummiin laseihin.

Öljyjä maistellaan aamupäivällä, jolloin maku- ja hajuaisti ovat parhaimmillaan.

Haistaminen ei saa kestää kerralla yli 30:tä sekuntia. Maistaessa öljyn pitää levitä hyvin hitaasti suun etuosasta ja kielen kärjestä sivuja pitkin suun takaosaan ja kitapurjeeseen. Suun eri osat ovat nimittäin eri tavoin herkkiä neljälle perusmaulle: makea, suolainen, hapan ja karvas.

Maistamisten välissä suositellaan pureskelemaan noin 15 gramman omenapalaa, joka syljetään kuppiin ennen suun huuhtelua vedellä. Maistamisten välillä pidetään vähintään 15 minuutin tauko.

Oliiviöljy on terveellistä

Kumpi on terveellisempää, rypsiöljy vai oliiviöljy? Asiasta käydään Suomessa tiukkaa vääntöä, mutta vastakkainasetteluun ei ole syytä. Sydänliiton mukaan eri kasviöljyillä on omat etunsa, ja öljyjä kannattaa vaihdella sekä monipuolisuuden vuoksi että käyttötarkoituksen mukaan.

Niin rypsi- kuin oliiviöljyssä on elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja.

Molemmissa on omega-6-sarjan linolihappoa, jota tosin saa helposti kasvikunnan tuotteista muutenkin.

Rypsiöljyssä on kuitenkin reilusti enemmän omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa kuin oliiviöljyssä: 10,9 prosenttia, kun oliiviöljyssä on vain 0,5 prosenttia.

Suomalaisten omega-3-rasvahappojen saannissa on parantamisen varaa. Niitä saa hyvin myös rasvaisesta kalasta, saksanpähkinöistä ja pellavansiemenistä.

Veren kolesterolipitoisuutta alentavia kasvisterolejakin on rypsiöljyssä enemmän kuin oliiviöljyssä. Oliiviöljyssä taas on laaja kirjo luontaisia polyfenoleja, jotka suojaavat sydän-, verisuonitauti- ja syöpäriskiltä.

Puhdistettu, jalostettu oliiviöljy ja rypsiöljy sopivat hyvin paistamiseen. Sen sijaan ekstraneitsyt- ja neitsytoliiviöljyn aromiaineet ja polyfenolit saattavat kuumennuksen seurauksena joko haihtua, tuhoutua tai muuttua kitkeriksi. Näin kertoo Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopia. Haitallisiksi yhdisteet muuttuvat vasta todella korkeissa lämpötiloissa ja pitkän kuumennuksen seurauksena.

Lähteet: Sydänliitto, Terveyskirjasto

Säilytä oliiviöljyä kaapissa

Kasviöljyjä suositellaan yleensä säilyttämään jääkaapissa. Elintarvikekehityksen professori Anu Hopia Turun yliopistosta kertoo, että oliiviöljy on kuitenkin vähemmän herkkä härskiintymiselle, joten sille käy myös huoneenlämpö.

Jääkaapissa oliiviöljy jähmettyy, ja pohjalle tulee rasvaisia kokkareita. Tästä ei ole muuta haittaa kuin että ruuanlaitto hidastuu, kun pulloa täytyy ensin lämmitellä.

Neitsyt- ja ekstraneitsytoliiviöljyt kannattaa suojata hyvin valolta. Yleinen, mutta huono säilytyspaikka on hellan vieressä, jossa pullo altistuu lämmölle ja valolle.

Laatuluokat korkeimmasta alimpaan

  1. Ekstraneitsytoliiviöljy.Laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista mekaanisin menetelmin.
  2. Neitsytoliiviöljy.Oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista mekaanisin menetelmin.
  3. Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy.Sisältää ainoastaan jalostettuja oliiviöljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.
  4. Oliivin puristemassaöljy.Sisältää ainoastaan oliiviöljyn puristamisen yhteydessä erotettua ainetta, josta on valmistettu käsittelemällä öljyjä, sekä suoraan oliiveista saatuja öljyjä.

Lähde: Evira

 

Jaa tämä artikkeli

Katso myös