OLIIVIÖLJY JA TERVEYS

Oliiviöljyn sisältämistä yli 640 erilaisesta aineesta tunnetaan vasta vain osa. Tutkijat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että oliiviöljy sisältää lukemattomia elimistölle hyvin hyödyllisiä yhdisteitä. Oliiviöljy sisältää luonnollisesti lukuisia tärkeitä hivenaineita, kuten antioksidantteja, K- ja E-vitamiinia sekä oleochantal nimistä fytoravinnetta, joka toimii kehossa tulehdusta alentavasti.

Oliiviöljyn anti-inflammatoriset eli tulehdusta alentavat ominaisuudet auttavat taistelemaan kroonista tulehdusta ja sen aiheuttamia tauteja vastaan. Kroonisia tulehduksia pidetään yhtenä johtavana syynä moniin erilaisiin sairauksiin kuten syöpään, diabetekseen, nivelreumaan ja jopa ylipainoon.

Kaikki öljyt ja rasvat sisältävät yhtä paljon kaloreita, mutta niiden käyttäytyminen ruoansulatusprosessissa on erilainen. Oliiviöljyssä on enimmäkseen kertatyydyttämättömiä rasvahappoja, pääasiassa oliivihappoja, kun taas eläinrasvat ovat pääosin tyydyttyneitä rasvoja. Oliiviöljyn tyydyttymättömät rasvahapot lisäävät elimistössä hyvän kolesterolin määrää ja poistavat pahalaatuista kolesterolia. Lisäksi on tutkittu, että oliiviöljyn terveelliset rasvat alentavat verenpainetta ja että oliiviöljyn käyttö vähentää riskiä sairastua sydän- tai verisuonitauteihin.