Ainesosat
✔ 1,25 dl Memmas Knossos – oliiviöljyä
✔ 2 dl sokeria
✔ 2,5 dl appelsiinimehua (noin 3 appelsiinia)
✔ 1 tl soodaa
✔ 3 appelsiinin raastettu kuori
✔ 1 tl kanelia
✔ 1 tl neilikkaa
✔ 2 tl vanilja sokeria
✔ 1 dl saksanpähkinöitä rouheena
✔ 1 dl omenahilloa tai yksiomena raastettuna
✔ 1 tl leivinjauhetta
✔ 2 dl rusinoita
✔ 400–500 g jauhoja vehnäjauhoja
Valmistusohjeet:
-
Raasta appelsiinit ja purista niistä mehu. Mittaa se.
-
Ellei koossa ole ihan täyttä määrää, älä hätäile, laita vähemmän jauhoja tai sekoita vaikka vettä mehuun.
-
Lisää sooda mehuun. Se kuohuu paljon, joten valitse iso astia.
-
Mittaa omenahillo tai pilko omena pieniksi paloiksi tai raasta se hyvin.
-
Muserra saksan pähkinät karkeasi rouheeksi elleivät ne jo ole.
-
Aja sokeria ja oliiviöljyä sekaisin, vaikka sauvasekoittimella kolmisen minuuttia. Se ei vaahtoa, mutta sokeri liukenee jonkin verran. Jos ei ole sauvasekoitinta, käytä vaikka puuhaarukkaa ja anna niiden liota jonkin aikaa.
-
Sekoita öljy mehu-soodaan, lisää mausteet, sekoita, jotta maut aukeavat.
-
Lisää omena ja rusinat sekä pähkinä ja appelsiininkuori.
-
Lisää jauhoja, kunnes saat juuri ja juuri juoksevan massan. Kaada se voideltuun vuokaan. Kreetalla vuoka voidellaan niin, että ensin se öljytään joka kantilta, mutta valuvia öljytippoja ei saa jäädä vuokaan.
-
Sitten hienoa sokeria niin paljon kun reunoilla pysyy
-
Taikina ja vuoka kuumaan uuniin noin 180 °C, paistetaan noin 45 min.
-
Kumoa jäähtynyt kakku. Kreetalainen emäntä peittää kakkunsa lumikinosmaisella pölysokeri määrällä.
(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain. Kuva on kuvituskuva)