fbpx

VÄLIMEREN KALAKEITTO

välimeren kalakeitto

Tämä kalakeitto on ranskalaiselta nimeltään bouillabasse. Kreikkalainen nimi kakaviá on saanut nimensä keraamisesta keittoastiasta, jollaisella Välimeren rantojen kalastajat ikimuistoisista ajoista alkaen ovat kyseistä keittoa valmistaneet. Kerrotaan kreikkalaisten kalastajien, nykyisten ranskalaisten kansallistuntoa uhkuvista vastaväitteistä huolimatta vieneen reseptin kaikkii kreikkalaisiin Välimeren siirtokuntiin, mm. entiseen Nikeaan, nykyiseen Nizzaan. Keittoa syödään pienin varitaatioin Lähi-Idästä Espanjaan sekä meren etelä- että pohjoisrannoilla.

Keitto on vuosituhanten saatossa jalostunut, mutta peruskeittoa valmistavat edelleenkin esimerkiksi useita päiviä merellä olleet Välimeren kalastajat tuotevaraston loputtua. Silloin pataan pääsee meriveden lisäksi oliiviöljyä, rantapusikosta riivittyjä laakerinlehtiä, sipulia, pippuria, sitruunamehua ja tietenkin kalaa.

Keittoon on perinteisesti käytetty verkonpohjan roskakala, esim. skorpionikala, jonka myrkkypiikit poistetaan varovasti käyttäen perkaamisessa rukkasia ja tonkeja. Italialaiset lisäävät soppaansa jopa verkkoon tarttuneen kiven! Siitä tulee meren maku.

Suomessa keittoon on hyvä valita sekä runsaasti hyytymisainetta sisältäviä kaloja, kuten kampelaa tai lohensukuisia kaloja ja esim. pallasta sekä kaloja, jotka muusautuvat, kuten siikaa, ahventa, madetta jne. Jos tuoretta kalaa ei ole saatavilla, valmista keitto vaikka parista pakastekalasta ja tölkillisestä katkarapuja, simpukoita tms.

Ainesosat

✔ 1,5 kg erilaisia keittokaloja perattuna
✔ 2 isoa sipulia renkaina
✔ n. 1kg ylikypsiä tomaatteja lohkoina tai n. 300g purkitettua tomaattimurskaa
✔ sellerinvarsia/persiljanvarsia
✔ 1 porkkana
✔ 1-2 dl Memmas Knossos-oliiviöljyä
✔ 2-4 valkosipulin kynttä
✔ 4-5 perunaa lohkoina
✔ 4-5 pientä kesäkurpitsaa kokonaisena
✔ Suolaa
✔ Pippuria
✔ 1-2 laakerinlehteä
✔ 1 dl kuivaa valkoviiniä
✔ 0,5 dl vehnäjauhoja
✔ 1 dl riisiä
✔ vettä
Tarjoile yhden sitruunan mehu/sitruunanlohkoja

Valmistusohjeet

  1. Laita isoon kattilaan pohjalle oliiviöljy, siihen sipuli pehmenemään ja seuraksi 5 minuutin kuluttua tomaatti/tomaattimurska, selleri tai persilja, valkosipulin ja porkkana lohkoina.
  2. Anna kypsyä noin 15 min välillä sekoittaen
  3. Lisää noin 2 l vettä ja kun se kiehuu, lisää kesäkurpitsat ja perunalohkot, laakerinlehti, suolaa, valkopippuria, valkoviini ja laakerinlehti.
  4. Keitä noin 20min kunnes perunat alkavat olla kypsiä.
  5. Kierittele peratut kalapalat jauhoissa, asettele lävikköön (tai harsopussiin) ja upota se keittokattilaan.
  6. Hauduta kalaa noin 10 min ja lisää riisi keittokattilaan.
  7. Hauduta noin 25 min eli kunnes riisi on pehmennyt kunnolla.
  8. Poista lävikkö kaloineen ja kun kalat ovat jähtyneet, siivoa kalapaloista pois mahdolliset ruodot jne.
  9. Pane kalapalat takaisin kattilaan ja lisää vähän vettä, niin että voidaan puhua paksuhkosta keitosta
  10. Anna kiehahtaa, purista joukkoon sitruunan mehu ja tarjoile.

(Resepti on poimittu Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain. Kuva on kuvituskuva)

Jaa tämä resepti

Katso myös